Mensen veranderen vaak pas bij het gevoel dat ze ‘natte voeten hebben’, het besef dat het goed foutzit, ze er last van hebben en als er echt iets aan de situatie moet gebeuren. Vaak is dit natuurlijk te laat en zijn er niet voor niets veel spreekwoorden en gezegden op dit gebied, zoals dat je het dak moet repareren als de zon schijnt….
De vraag ‘wie draait de kraan dicht?’, maakt dat je de oplossing voor je natte voeten buiten jezelf legt, terwijl je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen werkgeluk. Dat beseffen we ons natuurlijk wel, maar vaak leggen we die verantwoordelijkheid (ook veelal onbewust) bij de organisatie neer. In mijn praktijk kom ik veel situaties tegen waarbij iemands loopbaan gewoon zo gelopen is. ‘Er kwam altijd wel iets leuks op mijn pad’, er was altijd een uitdaging of ‘ik voelde me verantwoordelijk voor hetgeen de organisatie van mij vroeg’. Noem het loyaliteit, plichtsbesef, de waan van de dag of bij de club willen horen, maar vaak cijferen we ons zelf weg en zetten we onze eigen doelen en ambities op het tweede plan. Er is dus niemand die de kraan voor je dicht draait, sterker nog, je wordt eerder aangezet op je inzet, loyaliteit en flexibiliteit om de vele mailtjes, klantvragen of verzoekjes van collega’s op te lossen. Heerlijk toch om gewaardeerd te worden en bij te kunnen dragen aan de urgente problemen van alle dag; het gevoel er toe te doen. Totdat de dagelijkse stroom van
uitdagingen opdroogt, je omgeving ineens een andere weg inslaat of dat jezelf tot de conclusie komt dat je er geen energie meer van krijgt. Je bent dus zelf verantwoordelijk om de kraan (constante stroom van werk uit je omgeving) op z’n tijd even dicht te draaien en ook je eigen pad te kiezen. Is dat makkelijk?, nee. Is dat haalbaar?, ja.
Het begint bij het besef dat jezelf verantwoordelijk bent voor je eigen loopbaan, werkgeluk en dat het belangrijk is om regelmatig tijd te nemen voor reflectie of je nog op de goede weg zit. Belangrijk om dit, naast de constante stroom van je dagelijkse werk, te prioriteren en hoog op je agenda te zetten.
Op de tweede plaats is het belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar jezelf en hetgeen er in je omgeving gebeurt. Ontwikkel een onderzoekende houding naar jezelf met vragen als ‘wie ben ik?,wat wil ik? en wat kan ik?’ en ga daarnaast actief op zoek naar ontwikkelingen in je organisatie, de markt waarin je werkt of daar buiten en vraag feedback aan anderen.
Tot slot is het belangrijk om het gevoel te hebben dat jouw eigen talenten en competenties goed tot hun recht komen in het werk dat je doet. Het gevoel van controle over je werk is belangrijk om FIT te blijven en zelf aan het stuur te staan. Grijp snel in als je het gevoel hebt dat de omgeving je overvraagt, je veel taken aan het doen bent waar je geen energie van krijgt of dat het werk te makkelijk of routinematig wordt.
Op deze reflectie momenten is het belangrijk dat er iemand naast je staat die je van de juiste handvatten kan voorzien, je regelmatig feedback geeft en die je aanmoedigt om stappen te nemen die vaak heel spannend zijn. Een coach kan je helpen om dit zelfvertrouwen te ontwikkelen, je klaar te maken voor de volgende stap en risico’s (zekerheid en veiligheid) in het juiste perspectief te plaatsen.
Besef dat jezelf verantwoordelijk bent, plan je eerste stap, onderzoek je ambities en talenten, ga met anderen in gesprek en kies ook eens voor jezelf.
Benieuwd wat we voor jou kunnen doen, bel gerust op 06-51177071 of mail naar
frank.reijns@fitassessment.nl voor advies en een gerichte aanpak.
Comments