top of page
  • frankreijns

FIT op het werk

Bijgewerkt op: 10 jan. 2023

En lessen voor in de toekomst.


FIT en energiek blijven in en op je werk

Rugklachten? direct wat aan doen weet ik ondertussen. Deze klachten hebben namelijk een grote impact op heel je dagelijkse doen en laten; zowel privé (hoe krijg ik in vredesnaam mijn sokken aan) als op je werk (hoe ga ik daar vandaag überhaupt komen).


Dit mocht ik in de afgelopen weken weer eens aan den lijve ondervinden….en gelukkig was daar (na aandringen van anderen) een oplossing: naar de fysiotherapeut. Niet dat mijn klachten direct daarna weg waren, maar haar advies was oefeningen doen, deze vooral volhouden en mijn gedrag daarop aanpassen. De hele behandeling richt zich op het compenseren van de zwakke plek (mijn rug) door andere (buik)spieren te versterken om daarmee te voorkomen dat het nogmaals gebeurt.


Dit was voor mij de link naar mijn eigen werkveld en de volgende - pijnlijke - lessen.


Les 1: Niet wachten totdat je klachten hebt: probeer structureel eerder in te grijpen, dagelijks oefeningen te doen en jezelf te trainen en te versterken. Blijf niet rondlopen met vage klachten, maar ‘doe iets’. Zorg dat je lekker in je vel zit, ontdek leuke nieuwe dingen, ga op zoek naar uitdagingen, denk en vooral werk aan jezelf en neem hierin het initiatief in eigen hand.


Les 2: Ken jezelf, niks zo belangrijk als zelfinzicht, weten wat je sterke kanten maar ook je zwakke punten zijn. Benut je jouw talenten in je werk optimaal, van welke aspecten krijg je energie en waar loopt energie (misschien al een tijdje) door weg? Antwoorden hierop vormen de basis voor een soepele loopbaan.


Les 3: Luisteren naar je omgeving: luister naar experts, ervaringsdeskundigen en professionals, maar vooral ook gewoon naar collega’s, medewerkers, je partner etc. Zij hebben vaak eerder in de gaten dat je ergens last van hebt, je niet reageert zoals je altijd doet en hebben daarmee de verandering misschien wel eerder in de gaten dan jijzelf. ‘Luister en sta open voor signalen’.


Les 4: Weten welke oefeningen je moet doen, onderzoek en bepaal samen met een expert welke trainingen, begeleiding en oefeningen het beste bij jou passen. Hoe kun je jouw talenten goed benutten om je kracht te versterken en welke (hefboom)vaardigheden kun je van nature makkelijk inzetten om uit je valkuil te blijven.


Les 5: Oefen in eerste instantie onder begeleiding, aan de hand van duidelijke instructies kun je onder begeleiding oefeningen effectief aanpakken, stap voor stap eigen maken en ontwikkelen naar een gewoonte. Je hebt zelf toch vaak de neiging om te hard te willen gaan en je niet te laten kennen, waardoor de kans bestaat dat je jezelf alsnog teveel belast, de oefening niet goed aanleert en het uiteindelijk niet goed werkt.


Les 6: volhouden, volhouden, volhouden! Uit ervaring weet ik ondertussen dat als de klachten weg zijn, je bijna direct stopt met deze vaak intensieve oefeningen (‘s ochtends te veel haast, overdag geen tijd, het is niet meer nodig). Al snel zijn er veel excuses om het niet te hoeven doen en daarmee verdwijnt het veranderde gedag als sneeuw voor de zon. Belangrijk is om hier een planning voor te maken om de oefeningen in de praktijk te blijven toepassen, totdat het een gewoonte is. Probeer het gewenste effectieve gedrag, ook als het even niet uitkomt, in de praktijk uit en je zult zien dat het je steeds makkelijker af gaat.


FIT assessment kan hierin ondersteuning bieden bij persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit in het werk. Met uitdagende en prikkelende assessments, gerichte feedback en handvatten voor oefeningen in de praktijk leer je jezelf kennen, krijg je tips die je morgen kunt uitproberen in de praktijk en waarmee je jezelf gericht kunt versterken voor allerlei uitdagingen en verleidingen.


Ook benieuwd wat we voor jou kunnen doen, bel gerust op 06-51177071 of mail naar

frank.reijns@fitassessment.nl voor advies en een gerichte aanpak.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page