top of page
  • LinkedIn

Medewerkers laten ontdekken om het leren en ontwikkelen te stimuleren.

frankreijns

Deze blog is de eerste in een reeks over de vijf leervoorkeuren uit het boek Liefde voor Leren (2017). In deze editie staat de leervoorkeur ‘ontdekken’ centraal.

Leren door te ontdekken en doen

Ontdekkend leren gaat er vanuit dat leven en leren zo’n beetje synoniem zijn. Leren doe je niet alleen tijdens een opleiding of op het werk, leren doe je eigenlijk continu. Mensen die leren door te ontdekken, leren uit de dagelijkse gang van zaken en vaak van onverwachte gebeurtenissen. Een grote mate van vrijheid is voor hen belangrijk, men leert liefst door zelf een eigen weg te kiezen en zogezegd in het diepe te springen. Zij hechten aan zelfsturing, leren door zelf uit te proberen en door uitdagende situaties aan te gaan. Enige mate van druk, leren in het echt, is dan ook oké voor ontdekkers en ‘fouten horen er nu eenmaal bij’. Natuurlijk zit er veel verschil in situaties en werkcontext. Ik hoop dat een belangrijke medische operatie door iemand wordt uitgevoerd met veel kennis en ervaring, zelfde geldt voor bijvoorbeeld de explosieve opruimingsdienst en voor kraanmachinisten, de gevolgen zijn anders niet te overzien. Toch zal iedereen iets voor de eerste keer moeten doen. Oefenen en kennis opdoen helpt dan uiteraard, maar de transformatie naar de praktijk kan alleen door het zelf te doen. 


Je kunt de ontdekker dan ook het beste stimuleren door het werk erop te richten om iets voor elkaar te krijgen (resultaatgericht werken aan de hand van duidelijke kaders). Denk daarbij aan werken aan echte organisatie vraagstukken en hen veel ruimte geven om problemen die spelen op te lossen door te experimenteren en zelf betekenis aan iets te kunnen geven. Laat hen zelf iets uitzoeken en aanpakken en zorg daarbij vanuit de organisatie voor de juiste procesbegeleiding. Stel duidelijke doelen, daag de ontdekker uit, geef ruimte, coach en motiveer tussentijds en evalueer achteraf door positief gedrag te belonen. Maar bovenal, creëer een omgeving waarin men fouten mag maken en ga zelf op je handen zitten. Want vaak springen ervaren mensen te snel bij, nemen ze het over of ontnemen ze helemaal de kans op leren omdat de ander er zogenaamd nog niet aan toe is.    


Wat niet werkt voor ontdekkers is veel begeleiding, aanbrengen van structuur in het leren of vooraf bepalen wat er geleerd moet worden. Veel herhaling werkt ook vaak contraproductief voor de ontdekkers onder ons.   

Uit het onderzoek naar leervoorkeuren, zien we dat ontdekken het sterkst naar voren komt. Verder blijkt dat mannen en vrouwen op deze leervoorkeur ongeveer gelijk scoren. Ook lijkt deze leervoorkeur verreweg het hoogst te scoren bij medewerkers die geboren zijn tussen 1975 en 2005. Daarnaast zien we dat medewerkers in een leidinggevende of managementfunctie hoog scoren op ontdekken en dat er ook een verband met het opleidingsniveau lijkt te zijn. Bij HBO en WO geschoolden zien we een sterke voorkeur voor ontdekken terwijl bij MBO geschoolden dit niet de hoogste score is. Zij scoren hoger op participeren, het leren door te sparren en overleggen met elkaar (zie de blog over participeren). 


Een quick-win ligt er dus in om de leervoorkeur ontdekken binnen de organisatie te stimuleren. Stel gerichte doelen en uitdagingen, laat medewerkers zelf aan de slag gaan, geef ruimte en stimuleer initiatieven en suggesties en creëer een bedrijfscultuur waarin fouten gemaakt mogen worden en waar positief gedrag beloond wordt.  


Meer weten over leervoorkeuren en hoe je deze binnen jouw organisatie kunt benutten? FIT Assessment biedt diverse mogelijkheden om inzicht te krijgen in de leervoorkeuren van medewerkers of teams. Op basis van deze inzichten helpen wij organisaties bij het effectief inzetten van deze voorkeuren om groei, doelen en innovatie te stimuleren. Bel gerust op 06-51177071 of mail naar frank.reijns@fitassessment.nl om te ontdekken hoe we samen de ontwikkeling binnen jouw organisatie kunnen bevorderen!


 
 
 

Comments


Contact met FIT assessment

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie, neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking en inspirerend gesprek.

U bericht is verzonden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

FIT ASSESSMENT  Zeelandstraat 18  5144 CV Waalwijk

T. 06 511 770 71

T. 06 146 282 45

© 2025 by ConceptiQ, creative storytelling

bottom of page